Project

Theatrum Anatomicum

Het Theatrum Anatomicum in de Waag is gebouwd in 1691 als een ruimte voor experiment, voor observaties en als leeromgeving.

Op wetenschappelijk gebied was het de plaats waar het gilde van de chirurgijnen de anatomie bestudeerde met behulp van de stoffelijke overschotten van criminelen. Later kon niet alleen de medische wereld deze bijeenkomsten bijwonen, maar kreeg ook de man in de straat toegang tot de intrigerende, taboe-doorbrekende wereld van de ontleding. Voor dit deel van het publiek werden de hoogste plaatsen in het amphitheater tegen lage prijzen beschikbaar gesteld.

Tegenwoordig is na een aantal renovaties de originele vloer van het Theatrum een stuk hoger komen te liggen en zijn de bankjes verdwenen. Maar de ruimte toont nog steeds de tekenen van de voorbije jaren en de achthoekige vorm van de ruimte nodigt uit tot verbeelding, een podium voor nieuw experimenteel onderzoek. Sinds 1996 zijn er diverse nieuwe media-experimenten en kunstinstallaties in het Theatrum uitgevoerd.

Geruime tijd zijn er plannen geweest om tot een Theatrum Anatomicum Digitalis te komen, een modere variant op de oude toepassing. Zo was er in 1998 de installatie van Joep van Lieshout in het kader van het project Brandon, waarbij de vorm van het amfitheater werd teruggebracht tot drie cirkels die midden in het Theatrum Anatomicum hingen. De cirkels waren van staal. Tussen de ringen was een wit gipsen tafelblad gehangen, waarop de Brandon website geprojecteerd werd.

Op dit moment heeft het Theatrum moderne theatervoorzieningen voor licht en geluid en streaming media. Het Theatrum kan worden gehuurd – voor meer informatie kunt u de brochure downloaden. De ruimte wordt regelmatig gebruikt voor debatten, lezingen en bijeenkomsten binnen het publieksprogramma van Waag Society.

Projectduur: 
11-03-1998