Monstermedia
Stel je voor... een wonderlijke webwereld waar vreemde wezens leven. Het zijn mediamonsters, die zich voeden met tekens, geluiden en beelden. De mediamonsters groeien, leren, maken lol, schoppen herrie en zijn nergens bang voor, hoewel... Zo begon de eerste versie van MonsterMedia, een media-educatieve leeromgeving uit 2005 voor de groepen 7 en 8 van het Primaire Onderwijs, bedoeld om het mediabewustzijn van kinderen te stimuleren.
Kinderen leeerden over de geschiedenis en de invloed van media op onze samenleving en hun eigen rol daarin. In deze opzet werden kinderen niet alleen aangesproken als mediaconsument maar ook als actief mediaproducent. Leerlingen adopteerden alleen of met z'n tweeën een monstertje, dat ze via internet opvoedden tot het mogelijke nieuwe Topmonster, de baas in webwereld Mediana. Deze mediamonsters gingen op ontdekkingstocht door de mediageschiedenis en groeiden door het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten.
Deze versie van MonsterMedia werd gebruikt door meer dan 25.000 leerlingen in het basisonderwijs tussen 2005 tot 2012. In 2013 is een nieuwe versie ontwikkeld.
Media-educatie
De kerngedachte achter media-educatie is het gegeven dat alle media constructies zijn. Dit betekent dat de media geen objectieve doorgeefluiken van de werkelijkheid zijn, maar dat zij de werkelijkheid actief construeren. Voor het maken van een nieuwsuitzending moeten bijvoorbeeld keuzes gemaakt worden over welke nieuwsitems wel de uitzending halen en welke niet en welke mensen aan het woord te laten over een bepaald onderwerp. Met andere woorden: mediaproducenten maken steeds opnieuw selecties en vertaalslagen. Hiervan zouden mediaconsumenten zich meer bewust mogen zijn.
Een goede manier om dit bewustzijn te verkrijgen, is door een analyse te maken van de elementen die bepalend zijn voor een media-uiting. Een andere manier is om zelf een mediaproduct te maken.
Kinderen uit groep zeven en acht hebben al geleerd om de media om hen heen te begrijpen, ze kunnen bijvoorbeeld een film of televisieserie volgen en weten het verschil tussen een reclamespotje en een nieuwsuitzending. Media-educatie leert kinderen ook een kritische houding ten opzichte van de media te ontwikkelen en MonsterMedia stelde een aantal belangrijke media-educatieve elementen aan de orde.
Projectorganisatie
Projectbegeleiding: Kunstgebouw. Idee en conceptontwikkeling: Waag, Kunstgebouw en Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Scenario en ontwerp: Waag. Realisatie: Waag i.s.m. Mediamonks.
Deze versie van MonsterMedia werd gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en het VSB Fonds. Met speciale dank aan de leerkrachten en leerlingen van negen Zuid-Hollandse basisscholen.
Metadata
Project duration
Publications
Financiers
- VSB Fonds
- Prins Bernhard Cultuurfonds
Partners
- Media Monks
- Kunstgebouw