hoe leer jij
Waag BY-NC-ND

#Hoe leer jij? Een visie op digitale leermaterialen

Op de SURF Onderwijsdagen 2019 zijn de resultaten van het futuring traject Future Lab (Open) Onderwijs gepresenteerd door het Versnellingsplan. De toekomstvisie is door Waag ontwikkeld om een beeld te schetsen van leren in 2035 en de rol die digitale leermaterialen hierin spelen.

De visie is tot stand gekomen met een inhoudelijke bijdragen van 142 studenten, docenten, bestuurders, onderwijsadviseurs, informatie specialisten, lectoren, informatie managers, beleidsmedewerkers en uitgevers. Een ondersteunende visualisatie van de visie is hier te bekijken. Naast de toekomstvisie heeft Waag een aantal ontwerpprincipes geformuleerd die de realisatie van deze toekomstvisie mogelijk maken.

Fragment van de toekomstvisie
"We leren ons leven lang en switchen naadloos tussen een rol als lerende en die van expert. We kiezen onze eigen leerroutes en hebben real-time inzicht in onze persoonlijke ontwikkeling. Elke lerende heeft toegang tot de beste leermaterialen in Nederland en wereldwijd. Op basis van een persoonlijk profiel worden leermaterialen aangeboden die op dat moment bij ervaring, talenten, competenties en voorkeuren passen. Hologrammen, sensoren en algoritmes maken het leren uitdagend, tastbaar en meer op ervaring gericht.”