Dataviz at PICNIC
Appsterdam BY

Open Data visualisatie bij Avans Hogeschool

Voor PICNIC 2012 ontwikkelde ik, samen met mijn collega Bert Spaan, een Open Data visualisatie installatie. We wilden onderzoeken of er voldoende gegevens beschikbaar zijn om Amsterdam in detail op de kaart te krijgen. De installatie bestond uit twee grote HD-tv schermen en een iPad. Op de iPad konden gebruikers 33 Open Data lagen (de-) selecteren, van iepen tot openbare urinoirs.

De geselecteerde lagen werden zichtbaar op het eerste scherm, terwijl op het tweede scherm informatie over de dataset geprojecteerd werd. De iPad werd ook gebruikt voor het navigeren op de kaarten (zie screenshots).
 
De installatie werd gedurende drie dagen tentoongesteld in de Appsterdam tent op het PICNIC festival.

Seminar Data visualisatie
Bij een van de presentaties ontmoette ik Brenda Renssen, docente grafische kunst docent aan de Avans Hogeschool (Communicatie en Media Design) in 's-Hertogenbosch. Samen met haar collega Mikel Hanekamp, doceert ze een minor in data visualisatie. 
Ze was onder de indruk van de installatie en vroeg me om een seminar over data visualisatie en Open Data te geven. In dit seminar vertelde ik 20 afstudeerders het algemene verhaal over data visualisatie en de verschillende projecten waaraan ik heb gewerkt.

Ik legde uit hoe het ontwerpproces ging en hoe we onze installatie gebouwd hebben. De studenten waren vooral geïnteresseerd in het verhaal rondom Open Data. Hoe we gegevens inwinnen, hoe we deze structureren en hoe we de informatie presenteren. Het seminar eindigde in een discussie over de noodzaak en het belang van Open Data. In de discussie benadrukte ik het belang van platforms zoals Smart CitySDK. Deze maken het tenslotte mogelijk voor onder andere studenten om te spelen, te ontwikkelen en toepassingen te ontwerpen met Open Data.


Published

Author