Het Grote Maakplaats weekend

9-2-19 13:00 - 10-2-19 16:00
OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Op zaterdag 9 en zondag 10 februari vindt het Grote Maakplaats weekend plaats op de jeugdetage in de Centrale OBA Oosterdok. De OBA bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar en pakt daarom groots uit met dit feest waarbij iedereen (6+) een maker kan worden.

Leren door te maken, dat kan in Maakplaats 021 in de OBA. Elke bezoeker, jong en oud, kan zelf een maker worden door te ontwerpen, te creëren en te ontdekken met behulp van de nieuwste technologie. Zoals de 3D-printer en vinylsnijder, maar ook met slimme robots en mini-computers. Waag is partner in het Maakplaats 021 project en organiseert een aantal workshops in het weekend.

Programma

Het feest op zaterdag en zondag vindt plaats van 13.00 tot 16.00 uur. Er zijn doorlopend activiteiten, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Gezamenlijk letterkunstwerk met Artbots
Op een megagroot papier maken deelnemers een woordkunstwerk met behulp van tekenrobots ofwel 'artbots'.

Race tegen de zelfrijdende auto
Pak een joystick en neem het op tegen een zelfrijdende auto. Wie is sneller, mens of machine? Door de race denken bezoekers na over de toekomst van zelfrijdende auto’s in de stad.

Elektronisch textiel
Deelnemers kunnen met led-lampjes en elektronisch textiel een led-knuffel maken, voor op een tas of op kleding. Zo is iedereen ook in het donker goed zichtbaar. Amsterdam over 100 jaar. Hoe ziet onze stad er straks eruit? Bouw mee aan het toekomstige Amsterdam, met een grote stadskaart en een hoop knutselmateriaal. De Grote

Rebelse Voorleesestafette
Op zaterdag is er extra feest: dan wordt er van 12.00 tot 17.00 uur voorgelezen op een heel bijzondere manier. Trek je gezelligste pyjama aan, neem je teddybeer mee en plof neer op het grootste bed dat je ooit zal zien. Veel van de meisjes uit de verhalen die voorbijkomen, waren of zijn zelf ook ‘maker’ en speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van wetenschap, kunst of techniek. Zoals oceanograaf Sylvia Earle en astronaut Mae C. Jemison. Inspirerende voorbeelden om meer over te weten te komen!

Gif it to me (6+)
Krijg jij ook geen genoeg van gifjes kijken van dieren die grappige dingen doen? Tijdens deze workshop maken kinderen een bewegend plaatje van 4 seconden. Gebruik eigen tekeningen of toon je beste acteerwerk in de green-screen-studio van GIF it to me. De filmpjes zijn direct te zien en te delen met de wereld. Deze workshop is ontwikkeld door Viesueel Geweld, dat live visuals en interactieve video-installaties maakt.

Over Maakplaats 021

Waag zet binnen Amsterdam Maakplaats 021 haar kennis en ervaring in om maker spaces in de OBA-vestigingen in de wijken in te richten, traint OBA-medewerkers in maakonderwijs en digitale fabricage (Librarian Maker Camp) en biedt programma en activiteiten in de vestigingen aan. Met als ultiem doel: ieder kind de kans geven uitvinder te worden.