Ov Coach
Waag BY

Op reis met je eigen OV-coach

Door Renzo van den Berg, stagiair

Een app die je begeleidt als je op reis gaat met het openbaar vervoer. Iets wat voor veel mensen een normale gang van zaken is, kan voor anderen een heuse ontdekkingsreis zijn. Sinds 2012 zijn wij betrokken bij het project de OV-coach, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek en hulp biedt waar deze nodig is. Met een app op een iPod kunnen kinderen met een beperking zelfstandig met het openbaar vervoer reizen. De app helpt de kinderen als navigator en beantwoord alle vragen die er kunnen zijn voor en tijdens het reizen met trein en bus. Of het nu om plannen, vertragingen of overstappen gaat.

In de gemeente Renkum is het allemaal begonnen. De OV-coach ging dagelijks mee met 11 kinderen op reis in het openbaar vervoer. Dit bleek een succes te zijn, al na enkele weken waren alle kinderen op hun eigen houtje aan het reizen. Zo kreeg ook de 13-jarige Cerissa een iPod van de gemeente met de app erop. Cerissa zegt hierover: “De app vertelt hoe ik mijn tas moet inpakken. Of wat ik kan doen als ik de bus heb gemist: naar iemand toelopen of mijn moeder bellen.”

In het nieuwe schooljaar wordt de app ook gebruikt in Groningen. De verwachtingen zijn goed en alle samenwerkende partijen hopen op net zo’n goed resultaat als in de gemeente Renkum. Inmiddels is de OV-coach ook wat generieker geworden en is deze zowel toepasbaar op Android als de huidige iOS apparaten.