Twine
jeferonix BY-SA

Eenvoudig je omgeving hacken: Twine

Vorig jaar werd op Kickstarter het project Twine gelanceerd, een turquoise doosje vol sensoren. De belofte was dat je met een set standaard accelerometers, thermometers en andere sensoren op een eenvoudige manier een meetapparaat kan construeren, dat de meetgegevens draadloos kan doorsturen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding als een sensor een vooraf ingestelde grenswaarde of conditie bereikt.

Inmiddels zijn de eerste exemplaren verstuurd en rollen de de eerste gebruikerservaringen binnen. Wat blijkt? Het doosje maakt zijn belofte waar. Het doosje zelf bevat nauwelijks instellingen, de interactie met het doosje verloopt via een webapp. De sensoren zijn op zichzelf niet zo erg bijzonder, de meeste doe-het-zelvers zullen ze wel kennen. Maar met het gebruiksgemak van de Twine lijkt helemaal goed te zitten.

The Verge heeft een uitgebreide test gedaan en geeft goede voorbeelden wat je zoal kan meten met de Twine. The Verge geeft de Twine een score van 7,9 en noemt als pluspunten: het ontwerp, de software en de sensoren werken zoals beloofd. De minpunten: batterij snel leeg, soms onvoorspelbare berichten, misschien niet voor iedereen bruikbaar. Maar het lijkt erop dat we dit doosje wel goed zouden kunnen inzetten voor bijvoorbeeld het onderwijs en wellicht ook in DIY Bio experimenten.