Fairphone first edition
Fairphone BY
Fairphone first edition
Fairphone BY

Productie Fairphone van start

Fairphone zijn heeft zijn eerste mijlpaal bereikt: in slechts drie weken tijd bestelden ruim 5.000 mensen online een nieuwe smartphone. Hiermee kan de Nederlandse social enterprise van start gaan met de productie van zijn eerste telefoon. De smartphones zijn vooruitbesteld door klanten die 325 euro betaalden voor een toestel dat ze dit najaar ontvangen. In de eerste Fairphone worden mineralen uit conflict vrije, gecertificeerde mijnen verwerkt en tijdens het productieproces wordt gestreefd naar het naleven van goede arbeidsomstandigheden en milieunormen.

"5.000 mensen die 325 euro neertellen voor een telefoon die ze nog niet eens zelf hebben kunnen vasthouden: dat betekent dat het hier om meer gaat dan alleen een telefoon”, aldus Bas van Abel, oprichter en CEO van Fairphone. “Mensen investeren in verandering. Daarmee laten ze zien dat je samen in staat bent complexe productieketens inzichtelijk te maken en de wijze waarop producten tot stand komen te veranderen."

Het halen van de doelstelling van 5.000 telefoons is een belangrijk moment voor Fairphone: het bewijst dat er vraag is naar producten die rekening houden met de maatschappelijke en milieufactoren die gepaard gaan met de productie ervan. De intekenaars konden vóór de lancering hun stem uitbrengen voor een definitief ontwerp en zijn samen met het 8-koppige start-up team instrumenteel geweest bij het verspreiden van de boodschap. Door het project te financieren met behulp van crowdfunding kan Fairphone onafhankelijk blijven en beginnen met de productie zonder dat daarvoor extra investeringen nodig zijn.

"Fairphone bewijst dat een innovatieve social enterprise werkelijke systeemverandering kan realiseren”, zegt Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterprise NL. “Zelfs in de telefonie. Het is geweldig dat mensen kiezen voor een eerlijk alternatief."

De eerste toestellen van Fairphone bevatten conflict vrij tin en tantaal uit de Democratische Republiek Congo. Ze worden in elkaar gezet in een fabriek waar de arbeiders dankzij een speciaal opgericht fonds verzekerd zijn van een fatsoenlijk loon. Fairphone is een krachtig Android-toestel met een besturingssysteem met root access. Het toestel is geschikt voor Dual SIM en gemakkelijk te repareren: de belangrijkste componenten en reserveonderdelen zullen verkrijgbaar zijn via de Fairphone-verkoopkanalen. Fairphone geeft openheid over het materiaalgebruik, kostenspecificaties en zijn belangrijkste toeleveranciers.

Voorverkoop van de eerste productieserie van 20.000 smartphones loopt via de website.

Fairphone is gestart als research project van Waag in samenwerking met Schrijf-Schrijf en ActionAid.

Eerste Fairphone

fairphone.com

Gepubliceerd

project