Fabschool Kids: programmeren met Scratch
Waag BY

Programmeer je eigen verhaal met Scratch

Door Malou van der Raaij, stagiair

Programmeren is niet meer alleen weggelegd voor programmeurs! Op 6 maart 2013 gingen we in Fabschool Kids aan de slag met Scratch, een programma waarmee kinderen op een speelse manier kunnen leren programmeren.

Met Scratch kan je programma’s maken door blokken in elkaar te klikken als ware het Lego. Je kunt hiermee onder andere spelletjes, kunst en verhalen maken. Kinderen weten al veel van computers en dat zie je terug in deze workshop!

Joek van Montfort en Helen Fermate (van Scratchweb.nl) begeleiden de workshop en beginnen met een korte uitleg wat het programma Scratch inhoud, hierna gaan ze meteen aan de slag. Er worden kaarten met kleine opdrachten uitgedeeld, zodat ze kunnen oefenen. Eén van de kinderen kent het programma al en laat weten aan twee jongens naast hem wat hij al kan: "je kunt ook je eigen spel en een eigen achtergrond maken".
Ze gaan snel door de kaarten heen en hebben de smaak al goed te pakken.

Geconcentreerd zitten de kinderen twee aan twee achter een laptop waar ze een blaadje tekenen en die omzetten in een bewegende animatie. Het blaadje transformeert in een pratende regenboog-bloem!
 Ze worden naar voren geroepen om op het grote scherm mee te kijken hoe het script wordt opgebouwd. Muisstil staan ze voor het scherm geconcentreerd te luisteren. De opdrachten worden steeds ingewikkelder, maar dat blijkt geen probleem. Ik vraag ze of ze begrijpen wat de acties van het script inhouden. “Ja, dit blokje geeft aan dat de kleur verandert bij elke klik en het blokje eromheen laat alles herhalen en…”

Ik loop rond om te kijken hoe ze reageren op de verschillende opdrachten en hoe ze die met de andere kinderen uitvoeren. De kinderen zijn trots op hun creaties en wat ze hebben bereikt. “Die van ons is echt spectaculair!”. Er is een laptop vrij naast een meisje. Ze vraagt of ik naast haar kom zitten en biedt aan om het script dat zij net heeft geleerd,voor mij te maken zodat ik kan meedoen!
 De workshop loopt ten einde en de kinderen slaken een kreet: “mogen we nog even?!”.

Bekijk de foto's in deze set op Flickr.