VPRO gids oktober
VPRO gids ©

WhatsApp: ook een succes voor je privacy?

WhatsApp is zakelijk gezien een megasucces, maar het veroorzaakt ook een communicatie-overload en het brengt privacyrisico's met zich mee. Onze developer Raoul Wissink whatsappt bewust niet en legt deze week in de VPRO Gids uit waarom.

In augustus 2009 werd WhatsApp opgericht door twee oud-medewerkers van Yahoo!. Nu behandelen ze dagelijks gemiddeld tien miljard berichten. Nederland is een van de landen waar WhatsApp het meest wordt gebruikt, naar schatting zijn er zo’n vijf miljoen gebruikers. Gevolg: onderzoeksbureau Ovum verwacht dat telecommunicatieaanbieders dit jaar achttien miljard euro aan sms-inkomsten mislopen. Ook heeft het een impact op onze manier van communiceren. (Groeps)gesprekken dringen zich aan ons op en vragen continu aandacht.

In de VPRO Gids deze week aandacht voor de communicatie-overload en risico's die WhatsApp met zich meebrengt. Al meerdere keren kwam de dienst in opspraak vanwege mogelijke veiligheids- en privacyrisico’s. Reden voor Raoul Wissink (developer, Waag) om niet te whatsappen:

Gratis sms’en met vrienden, dat wilde ik natuurlijk wel. Maar toen ik de app wilde installeren op mijn telefoon, schrok ik waar je mee moet instemmen. Ze kunnen je hele telefoon overnemen. Ze hebben toegang tot je contacten en foto’s, en kunnen zo een beeld maken van wie je bent en wat je netwerk is. Dat is heel waardevolle informatie. Bovendien kunnen andere partijen, zoals hackers, proberen die informatie te stelen. Het lijkt misschien onschuldig en je kunt zeggen dat je niets te verbergen hebt. Maar zo werkt het niet. Er wordt ontzettend veel data verzameld en er komen steeds slimmere algoritmes om dat allemaal te analyseren. Ook kunnen meerdere databases samengevoegd worden. Ik vind dat we ons bewuster moeten zijn van wat de digitaal achterlaten, want we weten niet wat er in de toekomst allemaal mee gedaan kan worden. Het privacyrisico is voor mij gewoon te groot.

Lees het volledige artikel hier (pdf)