Selemca Caredroid
Waag BY
Zorgrobot Alice
CRISP/Selemca BY
PhDO 8 Trust me, I'm a robot
Waag BY

CRISP Selemca ontvangt zorgrobot Alice

De Selemca groep van het CRISP programma heeft het belangrijkste hardware onderdeel van het onderzoeksprogramma ontvangen: de Alice Robokind robot, ontworpen door Hanson Robotics. Dit is de eerste van dit nieuwe type zorgrobots in de wereld, welke gebruikt gaat worden in het lab om er de Silicon Coppélia software op te installeren, die de reacties van Alice gaat sturen en reguleren om zo de gebruikersvriendelijkheid van de robot te verbeteren.

Daarvoor wordt Alice voorzien van Moral Coppélia (een zogenaamde 'artificial moral reasoner'), waarmee haar gedrag kan worden afgestemd op de gangbare medisch-ethische regelgeving. Het computermodel ACASIA zorgt ervoor dat de robot op een creatieve manier problemen kan aanpakken, bijvoorbeeld een lepel in een vliegtuigje veranderen om een onwillig kind op een speelse manier eten aan te bieden. Alice heeft direct toegang tot het internet, waardoor ze een wandelende (medische) encyclopedie, verhalenverteller en kennisrijke gesprekspartner kan worden. Kortom, het is de bedoeling dat de zorgrobot op een intelligente, sensitieve, creatieve en onderhoudende manier zorg kan gaan bieden.

Binnen het Selemca onderzoek van CRISP ontwikkelt het Creative Care Lab van Waag scenario’s voor de zorgrobot, waarmee het gebruik van hiervan wordt onderzocht en getest.