Passport box scanner prototype
Gemeente Amsterdam BY-NC-SA
for digital identity

Experiment DECODE pilot in Amsterdam krijgt vervolg

De afgelopen maanden experimenteerde de gemeente Amsterdam met nieuwe vormen van digitale identiteit en het delen van persoonlijke data, in het kader van een pilot van het project DECODE, dat wil aantonen dat decentrale oplossingen op het internet — gebaseerd op blockchain, openheid en toegankelijkheid — een goed werkend alternatief kunnen vormen voor bestaande platforms.

Prototype

Er werd een prototype ontwikkeld, waarmee geverifieerde eigenschappen vanaf een paspoort of rijbewijs digitaal gedeeld kunnen worden. Deze 'Claimverificatie App' bestaat uit een web-app en een documentscanner (zie bovenstaande foto). Voor de beveiligde versleuteling van de app wordt de in het project DECODE ontwikkelde technologie 'Zenroom' gebruikt.

Digitale identiteit voor Amsterdammers

Op basis van de ervaringen in deze pilot en met uitgangspunten van het manifest Tada! en het Wegingskader Digitale identiteit (geschreven in het kader van het Digitale Identiteitslab) gaat de stad nu een 'Service Design' maken voor een eerste implementatie van de zgn. 'claimverificatie' voor alle Amsterdammers. In deze presentatie (pdf) wordt de aanpak verder toegelicht.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 732546.

EU official flag

Gepubliceerd

Auteur

projecten

EU official flag

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 732546.