Broken key computer
Doctor rose BY-ND

Let's fix the internet in nrc•next

In een artikel in nrc•next van 18 maart 2014 van Laura Wismans komt Marleen Stikker aan het woord over het initiatief 'Let's fix the internet'

De 25ste verjaardag van het web is geen reden voor een feestje // We moeten internet weer kunnen vertrouwen // Dat vindt actiegroep Let’s fix the internet

Enkele citaten uit het artikel:

"Het internet is kapot. Want het wordt misbruikt door aftappende overheden en geheime diensten. En het is kwalijk dat we zo afhankelijk zijn van een paar superplatforms en dat privacy niet meer bestaat. Dat vindt althans een bonte groep internetters van het eerste uur, activisten en wetenschappers. Zelfs Tim Berners-Lee, de bedenker van het world wide web, maakt zich zorgen.

Op het internet zijn geen centrale regels, het is open en ‘van niemand’. Zo is het althans bedacht. Maar overheden eigenen zich het internet nu toe, zegt Marleen Stikker, initiatiefneemster van Let’s fix the internet in Nederland. „Als alles altijd opgeslagen kan worden en ooit tegen je gebruikt kan worden, dan is het internet een ‘vliegveld’ geworden, waar je permanent je gedrag aanpast aan een onzichtbare gedragscode.”

Al praten ze met een twinkeling in hun ogen over de eerste ‘digitale stad’ die de internetpioniers in Nederland bevolkten, Stikker snapt heel goed dat het internet volwassen is. Maar juist omdat het zo’n centrale pijler is geworden, moeten gebruikers het internet kunnen vertrouwen. Niemand weet nu écht wat er met zijn gegevens gebeurt. „Dat is misschien wel de allertreurigste constatering bij de viering van het 25-jarig bestaan van het web”, zegt Stikker.

Stikker hoopt dat het internet op een dag veel meer peer-to-peer werkt. Verkeer van de ene gebruiker naar de andere gebruiker, zonder langs grote centrale knopen te gaan. Volgens Cees de Laat (UvA) is ook al een groot deel van het probleem opgelost als communicatie standaard versleuteld is. „Nu moet je internetdiensten maar vertrouwen met jouw gegevens, maar je hebt er geen grip op.” E-mail versleutelen moet zo eenvoudig en standaard zijn, dat het voor de gebruiker net zo makkelijk is als een mailtje sturen met Gmail.

Het hele artikel is tegen betaling beschikbaar op nrc.nl.