Public Stack visual
Waag BY-NC-SA

Toolkit: de Public Stack

Waag Futurelab doet onderzoek naar een alternatief internet. Net zoals we van onze fysieke ruimtes verwachten, moeten mensen die technologie gebruiken worden behandeld als vrije burgers in plaats van als consumenten in een markt of onderdanen van een staat.

We streven naar een zogenoemde Public Stack, een benadering waarbij alle lagen die bijdragen aan technologie - de basiswaarden, het ontwerpproces, de technologie zelf en de manieren waarop deze lagen mensen positioneren - gebaseerd zijn op publieke waarden. Daarom zet Waag zich actief in om gaten in de stapel zichtbaar te maken en alternatieven te identificeren, ontwikkelen en ondersteunen. Zo dragen we bij aan een alternatief internet dat wordt ontwikkeld op basis van publieke waarden en dat te vertrouwen is.

de public stack

Het concept van de Public Stack groeide binnen de muren van Waag Futurelab uit tot een groot project tijdens coronatijd, toen we onder meer adviseerden over thuiswerken met eerlijke en open software. Hierna volgden onder meer een Routekaart Digitale Toekomst voor de commissie Digitalisering van de Tweede Kamer, de oprichting van ons collectief PublicSpaces en de bijbehorende jaarlijkse PublicSpaces Conferentie, en de uitbreiding van de Public Stack tot een workshopmethode die toe te passen en aan te vragen is binnen alle contexten waarin gezamenlijk met technologie wordt gewerkt.

Voor informatie over de workshop Public Stack kun je contact opnemen met Marit Hoefsloot: marit [at] waag [dot] org.