Weekendschool
Waag BY-NC-ND

De IMC Weekendschool op bezoek bij het Maker Education Lab

Op zondag 17 november zijn in totaal 40 groep 8-leerlingen van de Amsterdam Zuidoost IMC Weekendschool bij Waag's Maker Education Lab langs geweest voor het volgen van twee maakworkshops.

Leren door te maken
De eerste groep is aan de slag gegaan met programmeren via het online programma Scratch in combinatie met de MakeyMakey. Tijdens de eindpresentatie werden verschillende creaties gepresenteerd zoals klei en bananen poppetjes die praten en bewegen tot aan een heuse achtbaan waarbij je mensen hoorde gillen als ze over de achtbaan bewogen.

In de andere groep zijn ze aan de slag gegaan met een Cardboard Automata. Een Cardboard Automata is een kleine bewegende installatie van papier en karton die op en neer en heen en weer gaan door simpele aandrijftechnieken te gebruiken. De deelnemers maakte bewegende planeten en poppetjes. Ook deze resultaten werden aan het einde van de workshop gepresenteerd.

STEAM-onderwijs buiten het klaslokaal
De workshops zijn georganiseerd in het kader van het project SySTEM 2020. SySTEM 2020 richt zich op STEAM-onderwijs (science, technology, engineering, art & math) buiten het klaslokaal. Het project onderzoekt en documenteert non-formeel en informeel STEAM-leren door het Europese en lokale veld op organisatieniveau in kaart te brengen en te verbinden. Een van de onderdelen van het project is het analyseren van leren op individueel niveau, waarbij zelfevaluatie-tools voor kinderen worden getest in verschillende wetenschapsonderwijs-programma's. Waag's Maker Education Lab is een van de plekken.

In het kader van het SySTEM 2020-onderzoek heeft een deel van de groep deelgenomen aan een enquête. Voor een periode van 4 dagen (2 dagen voorafgaand aan de workshop, op de dag zelf en de dag na de workshop) hebben de kinderen op verschillende momenten van de dag vragen beantwoord. Deze enquête is niet alleen bij ons in Amsterdam afgenomen maar ook door de andere Europese partners binnen het project. Wij hopen dat we door deze individuele analyse beter zicht krijgen op het effect van buitenschools leren op kinderen en jongvolwassenen.

Bekijk hier meer informatie over het project SySTEM 2020. Heb je de interactieve SySTEM map al gezien? Waag heeft voor SySTEM 2020 een interactieve kaart ontwikkeld voor informele STEAM-learning initiatieven en activiteiten in Europa. Inmiddels staan er 1162 organisaties en 1271 activiteiten op de kaart! Mist jouw organisatie nog? Je kan jouw organisatie hier aan de kaart toevoegen.

De IMC Weekendschool verzorgt motivatiegericht aanvullend onderwijs voor kinderen uit de armere wijken van Nederland. Drie jaar lang komt er elke zondag een groep van ongeveer 40 kinderen (tussen de 11 en 14 jaar oud) bij elkaar om te leren over het verschillende beroepen, het verleden, het heden, de toekomst en over elkaar. Dit doen we met hulp van allerlei gastdocenten van verschillende beroepen, die de kinderen op een bevlogen manier kennis laten maken met hun werk.

SySTEM 2020 is gesubsidieerd door de Europese Unie binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, volgens grant agreement nr: 788317.

EU official flag