Maakplaats Reigersbos FabSchool
Waag BY-NC-SA
3
Jun
2020
14:00
16:00

De Thuismakers live! Online workshop DIY cardboard automata

De Thuismakers are Waag's maker educators: they have been sharing fun experiments and maker exercises to do from your home during the social isolation, for kids aged 8 to 12 years old and their parents, brothers, sisters, babysitters! This way, we battled our boredom and learned a lot by making. Now, the Thuismakers are offering live workshops through video conferencing. On June 3rd the first one will take place! And we will focus on cardboard automata: little machines made from supplies you have in your home, kitchen and garden. The workshop will be held in Dutch. Please register through the button down below.

De Thuismakers gaan live! De afgelopen weken presenteerden de Thuismakers elke vrijdag nieuwe experimenten en leuke maakopdrachten voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Zo gingen we samen de verveling te lijf en leerden we een heleboel door te maken.

Inmiddels zijn we weken verder en vonden we het tijd voor verandering. Daarom organiseren we vanaf nu online workshops voor kinderen van 8 tot 12 jaar en hun ouders of oudere broers of zussen. De online workshop duurt 2 uur en wordt begeleid door de makers van de Waag. De eerste editie vindt volgende week plaats. De workshop is gratis. Je moet je alleen wel even registreren.

registreer

Online workshop: DIY machines van karton

  • Woensdag 3 juni van 14:00 tot 16:00 uur
  • Locatie: online (woensdagochtend mailen we je de URL en instructies). Je hoeft niets te downloaden en 10 minuten voor we beginnen kun je inloggen om de verbinding te testen.
  • Kinderen doen mee onder toezicht en verantwoordelijkheid van een volwassene. Deze moet soms ook even kunnen helpen bij de lastige stukjes als het via video niet lukt om te helpen.
  • Maximaal aantal deelnemers: 20 kinderen plus hun ouders, oudere broers of zussen.
  • We doen deze workshop in het kader van SySTEM2020, een Europees onderzoek naar informeel leren rondom wetenschap en techniek. Vooraf en achteraf zullen we vragen om vrijwillige deelname aan dit onderzoek, dat gaat om het invullen van enkele vragen over de workshop.

DIY machines van karton
We hebben uitgedokterd hoe je machines kunt maken van karton en simpele spullen die je in huis hebt. Misschien heb je al geprobeerd hoe het werkt, want er stond al een uitleg online. Met satéprikkers, rietjes, elastieken, kurk, klei of moertjes, touwtjes en stickers kom je een heel eind. Tijdens de workshop leggen we uit wat je er allemaal van kunt maken.

Cardboard Automata voorbeelden door The Tinkering StudioVoorbeelden gemaakt door The Tinkering Studio van het Exploratorium in San Francisco

Hoe werkt het?
Je leert low-tech technieken die je gebruikt om bewegende kartonnen machine te maken. Via de tutorial van de Tinkering Studio in het Exploratorium in San Francisco laten we je kennismaken met de basisprincipes van het bouwen van automaten.

Op een speelse manier ontdek en verken je mechanische elementen als hefbomen, koppelingen en nokken. We beginnen simpel, maar het kan al snel ingewikkelder worden als je bekend raakt met de bewegingen en mechanieken.

Wat kun je allemaal maken?
Artistieke meesterwerkjes, een poppenspel, simpele machines of voertuigen. Alles is mogelijk.

Voor de creatieve denkers onder ons zijn de verhalende en beeldende aspecten van de automaten net zo belangrijk als de techniek. Je kunt eigenlijk alles uitbeelden: een wapperende vlag, rennende paarden, een klein bewegend theater.

Je kunt ook inspiratie halen uit de fantastische machine van de wereldberoemde kunstenaar Jean Tinguely. En Waags eigen maker educator Marielle maakte de volgende leuke voorbeelden:

We are currently working on a cookie-free website. At this point we still have media embeds (Vimeo, Youtube, etc) in the website which place cookies. We are working on alternatives for these platforms.

Dit leer je er ook nog van
De mechanieken die je gebruikt in de kartonnen machine zitten ook in de elektrische apparaten die je thuis hebt staan die bewegen, bijvoorbeeld het draaien van een wasmachine. Natuurlijk zijn die niet helemaal hetzelfde, maar ze werken wel volgens hetzelfde principe. Als je snapt hoe mechanische systemen werken, snap je dus ook veel beter hoe die apparaten werken.

Voor jouw machine kun je allerlei materialen gebruiken. De dik gedrukte materialen en gereedschappen zijn onmisbaar, de rest is makkelijk vervangbaar.

Materiaal en gereedschap:

  • karton, waaronder het liefst al een klein doosje voor het frame
  • satéprikkers
  • rietjes
  • postelastieken
  • kurk
  • iets om te verzwaren: bv. klei of moertjes
  • touwtjes, pijpenragers en spullen om te versieren
  • schaar of stanleymes
  • lijmpistool met lijmsticks (als je die hebt) en anders tape, plakband of lijm
  • lineaal
  • dingen die rond zijn, om cirkels te tekenen: theekop, plakbandrol, etc.

Andere Thuismaker-experimenten
Eerder hebben we uitgelegd hoe je van de gedroogde boontjes uit de voorraadkast bonenplantjes kunt maken en hoe je zelf yoghurt kunt maken. Ook hebben we uitgelegd hoe je met een Slimme Tuin kunt onderzoeken welke grond het beste is voor planten. Hieronder vind je de links naar de handleidingen.

De Thuismakers: gaan op onderzoek uit
De Thuismakers: kettingreacties 2.0
De Thuismakers: knikkerbanen en kettingreacties
De Thuismakers: kweek je eigen bonenstaak & maak je eigen yoghurt!
De Thuismakers: experimenteren in je eigen Slimme Tuin

Kun je er geen genoeg van krijgen?
Je vindt heel veel leuke experimenten en maakopdrachten op Makerbox. Ontdek wat planten allemaal kunnen. Onderzoek de kwaliteit van de aarde met een modderbatterij of een supersimpele zuurgraad meter (van rode kool!). Bouw een plantenrolstoel die altijd naar de lichtste plek in huis rijdt, organiseer een zaden-springwedstrijd of ontdek hoe planten reageren op geluid.

Over Waag Makes: De Thuismakers
De online workshops en instructables die we in deze serie aanbieden stellen kinderen in staat om met behulp van proefjes hun directe omgeving in kaart te brengen en te duiden. Zo komen ze op speelse wijze in aanraking met de mogelijkheden van technologie en wetenschap. De serie is een alternatief voor de programma’s die we normaliter aanbieden in het kader van het Europese project DO IT, de OBA, Maakplaats021en Waag Open.

DOIT

Houd deze pagina in de gaten, want er komen regelmatig nieuwe proefjes en leuke maakopdrachten bij.

Meer informatie over Waag
Met een team van ruim zestig denkers en makers zet Waag zich in voor actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen. Lees hier de uitgebreide onderzoeksagenda.

Note: we maken zoveel mogelijk gebruik van opdrachten die we in voorgaande jaren ontwikkelden. Daarom zijn logo’s en verwijzingen in de instructables soms niet helemaal up to date.

Meta data

When

3
Jun
2020
14:00
16:00 hrs

Projects

EU official flag

Dit project is gesubsidieerd door de Europese Unie binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, volgens grant agreement nr: 770063.

EU official flag

DO IT has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 770063.