Public Stack: No Centralized Control
Waag CC0

Voting for better technology policy

Many party programs in the upcoming elections for the Dutch parliament on March 17 mention digitalisation issues. Evidently, now that the vulnerability of data and the impact of tech giants is becoming more and more visible, the urgency for politicians to act on this is becoming ever greater. Most parties believe that personal data should be protected and that the power of companies such as Facebook and Google should be regulated.

How does the government approach this, and how do political parties differ when it comes to digitisation and technology? Waag recommends four initiatives that deal with these questions in the run-up to the elections: critical information that will enable you to enter the voting booth well prepared.


Het afgelopen jaar zagen we helaas maar al te vaak dat onze data door overheidsinstellingen op straat kwamen te liggen: de beveiliging van coronatest.nl bleek niet goed genoeg, de privégegevens van mensen die zich op corona lieten testen via de GGD bleken te koop worden aangeboden en ziekenhuis OLVG werd beboet vanwege een privacy-lek. Maar ook in de wereld van big tech kwam privacy in het geding. Zo kwam het door Facebook beheerde bedrijf WhatsApp recentelijk met een nieuwe servicevoorwaarden, wat leidde tot een ware volksverhuizing naar Signal.

Digitalisering op de politieke agenda
In veel partijprogramma’s is er de komende verkiezingen op 17 maart terecht aandacht voor vraagstukken rondom digitalisering. Logisch, want nu kwetsbaarheid van data en de uitwerking van techgiganten zichtbaar is, wordt voor de politiek de urgentie om hierop in te spelen steeds groter. Onder de meeste partijen heerst de opvatting dat persoonlijke data beschermd horen te worden en dat de macht van bedrijven als Facebook en Google gereguleerd moet worden. 

Hoe pakt de overheid dit aan, en waarin verschillen politieke partijen als het aankomt op digitalisering en technologie? Waag tipt vier initiatieven die zich in de aanloop naar de verkiezingen bezighouden met deze vragen: kritische informatie waarmee jij straks goed voorbereid het stemhokje in gaat.

Het Nationale Verkiezingsdebat Digitalisering 
Woensdag 3 maart om 16:00 uur, via digitaliseringsdebat.nl
Waag organiseert samen met Bits of Freedom, Open State Foundation en Amnesty International het nationale verkiezingsdebat over digitalisering en mensenrechten. Onder leiding van debatleider Aldith Hunkar gaan kandidaat-kamerleden van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD met elkaar in gesprek over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van digitalisering. Van datalekken tot corona apps en van politie-drones tot fraudebestrijding: alles komt aan bod in dit live debat vanuit Studio Westhaven.

Update: Het debat heeft reeds plaatsgevonden. De meningen over persoonsgegevens en big tech  liepen uiteen, maar over één ding waren alle politici het eens: de Tweede Kamer heeft een vaste digitale commissie nodig. Bekijk de tweets over het debat.

kijk het debat terug

Public Spaces-conferentie: HOEDAN!?
Vrijdag 12 maart om 19.30 uur, via dezwijger.nl
Presentatoren Roland Duong en Nadia Moussaid zullen met een serie spannende gasten als Marleen Stikker, Nicolaas Veul en Sennay Ghebreab praten over de gevaren en concrete mogelijkheden voor het  toekomstige internet - een internet zonder surveillance-kapitalisme, en met gezonde alternatieven die we meteen kunnen inzetten. Lees ook het onlangs verschenen artikel ‘Haal de techreuzen uit de machinekamer van onze techsamenleving’ van Geert-Jan Bogaerts en Johan Oomen op de website Public Spaces. Zij bekritiseren hoe Facebook probeert zich op voorhand te verdedigen tegen de beschuldiging dat het platform te weinig onderneemt tegen nepnieuws en desinformatie rondom de verkiezingen in Nederland. 

Technologie Kieswijzer
Digitaal bewuste stemhulp | technologiekieswijzer.nl
Hoe gaan politieke partijen om met fake news, online privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google? De Technologie Kieswijzer helpt je om erachter te komen wat er op de agenda’s staat. In deze kieswijzer van Stichting Toekomstbeeld der Techniek, Het Nieuwe Kiezen en Just wordt geen gebruik gemaakt van stellingen (eens/oneens), maar van uiteenlopende oplossingsrichtingen per onderwerp. 

Rapport van de verkiezingsprogramma’s op datagebied
Analyse van partijprogramma’s | datavakbond.nl
Voor een uitgebreide beschrijving van de politieke overweging met betrekking tot data kun je terecht bij het rapport van De Datavakbond. Zij stellen dat vrijwel alle partijen (die een serieuze kans hebben op tenminste één zetel in de Tweede Kamer) willen dat burgers meer controle krijgen over hun persoonsgegevens, dat ze meer controle hebben op ondoorzichtige algoritmes, en dat bedrijven zoals Facebook en Google worden aangepakt. 

Toch valt er wel wat te kiezen voor mensen die privacy en goed functionerende spelregels op internet belangrijk vinden, want op het gebied van digitale veiligheid verschillen de opvattingen tussen links en rechts. Zo is de VVD bereid privacy in te leveren om criminaliteit te bestrijden, en hechten veel linkse partijen in deze context meer belang aan de privacy van de burger.

Tot slot
Arjen Lubach riep eerder de term digibetocratie in het leven om het gebrek aan kennis over digitalisering binnen de politiek te beschrijven. ‘Wij worden bestuurd door mensen die geen reet snappen van computers en digitale veiligheid,’ aldus de tv-presentator. Volgens hem kunnen wij als burger wat aan digibetocratie doen door op de juiste partij te stemmen. Hopelijk ben jij met onze tips wat wijzer om een weloverwogen keuze te maken voor beter beleid.