campagnebeeld hdgs
Waag BY-NC-ND
30
Sept
2020
10:00
22:00

Hackathon de groene stad

Let op: de uiterlijke datum om je aan te melden is woensdag 12 augustus.

Wat zijn de alternatieven voor het vergroenen van steden als de ondergrond geen ruimte biedt? Hoe kunnen we de biodiversiteit in de stad versterken? Met welke vergroening maken we de stad weerbaarder tegen de klimaatcrisis? Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens de hackathon de groene stad op woensdag 30 september. Ben je groenfanaat, ontwerper, data-expert of zit je gewoon vol goede ideeën voor meer groen in de stad? Doe mee en maak kans op 20.000 euro subsidie om jouw idee te realiseren. 

Voor wie?
We zijn op zoek naar een bont gezelschap stadmakers, natuurexperts, studenten, onderzoekers, kunstenaars, stadsboeren, ontwerpers, techneuten, ondernemers, projectontwikkelaars en beleidsmakers die hun kennis en creativiteit willen inzetten voor een groene, gezonde en duurzame stad. Aanmelden met een team? Dat kan!

Meld je hier aan

Sluitingsdatum aanmelden: woensdag 12 augustus

Wat kan je verwachten?
Twaalf uur lang gaan we samen op zoek naar slimme oplossingen voor het vergroenen van steden binnen vier thema’s:

  1. Bovengronds vergroenen met ondergronds ruimtegebrek;
  2. Met participatie meer biodiversiteit in de stad;
  3. De waarde van groen in stedelijke planning;
  4. Met groen weerbaarder tegen de klimaatcrisis.

Lees hier meer over de thema's.

Tijdens de hackathon word je uitgedaagd om je creativiteit, expertise en goede ideeën in te zetten om duurzame en slimme oplossingen te bedenken voor meer groen in de stad. Je bepaalt zelf met welke challenge je aan de slag gaat en wordt vervolgens ingedeeld in een interdisciplinair team. Elk thema wordt begeleid door een coach en er zijn verschillende experts aanwezig. In de ochtend staan inspirerende sprekers op het podium en gedurende de dag helpen boeiende datasets, een datavisualisatie helpdesk en verschillende creation stations jouw groep bij het bouwen van slimme oplossingen voor de verschillende challenges.

De hackathon biedt een unieke kans om andere specialisten te leren kennen en van elkaar te leren. Bovendien is er een prijs te winnen! De dag wordt afgesloten door presentaties van de verschillende resultaten voor een jury. Het winnende concept ontvangt 20.000 euro subsidie voor de uitwerking van het idee. Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, sluit de dag af. 

Programma 
De hackathon vindt plaats in de monumentale en duurzame Mauritskazerne in Ede, vlakbij station Ede-Wageningen. 

Deelname is inclusief lunch en diner.
Start programma: 10:00 uur.

Meld je hier aan!

Let op: we zijn op zoek naar een divers gezelschap en hebben in totaal plek voor 150 deelnemers. 

Groenexpedities
De afgelopen maanden zijn we tijdens online verschillende groenexpedities in gesprek met o.a. gemeenten, provincies en waterschappen rond verschillende vraagstukken op het gebied van het vergroenen van steden. Op deze manier identificeren we de meest urgente challenges en datasets waar we tijdens de hackathon mee aan de slag kunnen. Ben je geïnteresseerd om hierover mee te denken? gro.gaaw@akset

Het is ook mogelijk om een eigen challenge in te brengen binnen de thema’s. Heb jij een goed idee? gro.gaaw@akset

Hackathon de groene stad wordt geproduceerd door Waag in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de City Deal Klimaatadaptatie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, DuurzaamDoor en IVN.

When

30
Sept
2020
10:00
22:00

Project