Robot arm en hand
Museum Boerhaave BY
17
Sept
2016
18:15

Nacht van Kunst & Kennis

Lucas Evers is a guest in the programme of Museum Boerhaave during the Nacht van Kunst & Kennis in Leiden. The information about this event is only available in Dutch.

Aan tafel bij Frankenstein
Tijdens de Nacht van Kunst & Kennis presenteert Museum Boerhaave in de Oranjerie van de Hortus botanicus ‘Aan tafel bij Frankenstein’ waar wetenschappers, filosofen en kunstenaars met het publiek debatteren over technologische innovaties en ethische dilemma’s. Presentatie is in handen van Martijn Calmthout (wetenschapsjournalist De Volkskrant). Bas Heijne (filosoof & columnist) leidt ieder panel in en reflecteert achteraf met het publiek.

Tweehonderd jaar na de creatie van Victor Frankensteins kunstmatige mens heeft het morele conflict dat Shelley destijds meesterlijk schetste niets aan kracht ingeboet. Ook nu botsen nieuwsgierigheid en vooruitgangsgeloof met een diepgewortelde menselijke angst voor technische vernieuwing. Onze tijd kenmerkt zich door het razende tempo waarmee nieuwe technologieën ons overspoelen. Enerzijds vestigen we onze hoop op innovatie en zijn we trots op onze vindingrijkheid. Anderzijds is er de permanente vrees om 21ste-eeuwse monsters van Frankenstein te scheppen. 

Let op: Dit programma vindt plaats in de Hortus botanicus, Rapenburg 73.

1. Prometheus – over hoogmoed en technologie, 19:15 - 19:45 uur

Er worden miljoenen geïnvesteerd in het genezen én verbeteren van de mens. Hoe ver gaan we in de ‘optimalisatie’ van ons lichaam en ander genetisch materiaal? En waar ligt de grens? Met Henk Jan Out (hoogleraar farmaceutische geneeskunde, Radboud Universiteit), auteur Leve het geneesmiddel!) over gepersonaliseerde medicijnen,  Tom van Oudenaarden over zijn geïmplanteerde OV-chipkaart en transhumanisme, en Lucas Evers (Waag) over zijn nieuwe kunstproject 'DIY Human Enhancement Clinic'.

2. Fear Society - angst voor het onbekende, 20:30 - 21:00 uur

Techniek en het vooruitgangsideaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch worden nieuwe ontwikkelingen ook gevreesd: Gaan we niet te ver? Zijn alle gevolgen te overzien? En welke impact heeft een uitvinding op bijvoorbeeld onze privacy? Sabine Roeser (techniek ethiek, TU Delft) en Jeroen van Loon (kunstenaar, verkoopt zijn eigen DNA) discussiëren over de angst voor het onbekende.

3. Stad van de toekomst – smart city, 21:45 - 22:15 uur

Technologie verandert niet alleen de mens, maar ook zijn leefomgeving. Naast ‘handige’ ontwikkelingen wordt technologie ook gebruikt om maatschappelijke en sociale ongelijkheid aan te pakken. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Welke techniek kan ons helpen de wereld van morgen democratischer en rechtvaardiger te maken? Bas Heijne (filosoof & columnist), Josse Popma (Toekomstvisie Leiden) en Marije van de Berg (Whiteboxing) spreken over de stad Leiden in de toekomst.

4. Robot Liefde – technologische emotie, 23:15 - 23:45 uur

Een robot is geen mens van vlees en bloed, en zal daarom nooit een emotionele band op kunnen bouwen met mensen. Of toch wel? Hoe menselijk kan een robot of machine worden? Met neuropsycholoog Ineke van der Ham (Universiteit Leiden) over de toepasbaarheid van de Virtual Reality technologie bij mensen met een hersenbeschadiging. Techniekfilosoof Martijntje Smits (Universiteit Utrecht) reflecteert op de maatschappelijke gevolgen van autonome robots, en Jaap van de Herik (hoogleraar kunstmatige intelligentie, Tilburg University) praat ons bij over de computer als “alleskunner”.

When

17
Sept
2016
18:15

Location

Hortus botanicus, Rapenburg 73, Leiden

Projects